Marihuana

Marihuana je naziv za osušene cvijetove biljke Cannabis sative, Cannabis indice ili Cannabis ruderalis, koji se koriste kao opojna droga. Često se i cijela biljka naziva marihuana

Marihuana

Sastav

Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC).
Marihuana je zelena, siva, smeđa ili tamnosmeđa mješavina osušenih i usitnjenih stabljika, listova, cvjetova i sjemenki bogatih opojnom smolom, većinom ženske biljke u cvatu ili poslije cvjetanja. Marihuana podsjeća na začin s dijelovima stabljike i sjemenkama, a hašiš dolazi u obliku smeđe-crnih pločica i grumenčića.

Ulični nazivi

Trava, vutra, ganđa, gras, cd, vulja, grinta, điđa, žiža, mara, granje, zeleno, blitva, džika, munta, haplja, črč, butra, mumika, dim, peljivo, hansaplast, mrkva, vrvina, đuđa, đula, đuta, buksna, žika, gens, frula, madi, grass, kuja, dim, cim, film, ivona, maja, marica, marimahuna.

Načini uzimanja

Najčešće pušenje (udisanje) smotuljaka (jointa), moguće i s pomagalima (lula, nargila, bong). Hašiš se može jesti u kolačima, keksima, bombonima ili se piti kao napitak, ali to je vrlo rijedak način konzumiranja.

Djelovanje

Opuštenost, euforični osjećaji (smijeh, paranoja), povećavanje sposobnosti vizualnog predočavanja, kreativnost, povećanje osjećaja prilikom slušanja glazbe i čitanja tekstova, povećan osjet na dodir, smanjenje potencijala nasilnosti (agresivnosti) za vrijeme djelovanja.

Posljedice uzimanja

Ubrzani rad srca, pucanje kapilara u očima, suha usta, poticanje na kašalj, mučnina, apstinencijski napadi (razdražljivost) i potreba za povećanjem doze. Bolesti dišnih putova i pluća, karakteristični kašalj pušača marihuane, povećanje osjećaja depresije, razina psihotična stanja, sprječavanje mentalnog sazrijevanja, ovisnost.

Simptomi

Tjelesni simptomi:

Proširene zjenice, crvene i staklene oči, kašalj, umor, smijeh bez razloga, vrtoglavica i otežano hodanje, promjena boje glasa, opće stanje slično laganom pijanstvu.

Psihički simptomi:

Povlačenje u sebe, depresija, bezobzirnost, neprijateljstvo i pogoršanje odnosa s članovima obitelji i prijateljima, popuštanje u školi, povećano izostajanje i lijenost, nezainteresiranost za sport ili druge omiljene aktivnosti, promjene navika jedenja i spavanja, pad odgovornosti, gubitak motivacije za obveze, pojačana sklonost zabavi, bahatost u komunikaciji s roditeljima, nagle promjene raspoloženja, iritiranost, nisko samopouzdanje, slabo rasuđivanje, započinjanje svađe, kršenje pravila, povlačenje od obitelji, negativan stav, nepovjerenje, problemi s disciplinom.

Povijest

Još prije 8000 godina prvi put se spominju sjemenke kanabisa koje se koriste u Kini za hranu, a 1200 pr. k. Hindski sveti spisi spominju kanabis kao jednu od pet svetih biljaka. Korištena je u medicinske svrhe i u svetim ritualima. U 17. stoljeću konzumiranje hašiša se širi na Zapad te postaje i glavna trgovinska roba između središnje i južne Azije. Marihuana je prvi put korištena kao lijek u Kini 1737. godine za olakšavanje bolova kod reume. Godine 1798. Napoleon je otkrio da mnogi Egipćani niže klase konzumiraju hašiš. On je objavio totalnu prohibiciju, a njegovi vojnici se vraćaju u Francusku donoseći sa sobom egipatsku tradiciju. Početkom 19 stoljeća pušenje hašiša postaje vrlo popularno na cijelom srednjem istoku. Od 1915. do 1927. u SAD-u počinje prohibicija kanabisa za ne-medicinsku uporabu, 1920-ih hašiš se krijumčari u Egipat iz Grčke, Sirije, Libanona, Turske i centralne Azije.

Danas je marihuana je dekriminalizirana u dvadesetak američkih saveznih država, u Australiji, Češkoj, Makedoniji, Venezueli, Kanadi (za medicinske svrhe), Ekvadoru, Meksiku, Čileu, Finskoj, Nizozemskoj, Kolumbiji, Njemačkoj i Portugalu te odnedavno u nekoliko švicarskih kantona.

Legalna je u Argentini, Belgiji, Indiji, Iranu (samo za uzgoj, ne i konzumaciju), Pakistanu, Peruu i Urugvaju.